Radionica filcanja vune održava se u organizaciji udruge Volim Vlašići i KUD sv. Jeronim u pansionu Zavičaj u Vlašićima na otoku Pagu, u subotu 28. listopada 2017. s početkom u 12 sati.

Radonicu će održati članice udruge Prospero iz Gračaca koja se već duži niz godina bavi filcanjem vune, izradom predmeta od vune i organiziranjem tečaja i radionica.
Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu. Vuna se nakon češljanja ne prede u nit, nego se moči vodom i sapunom, a zatim gnječi i valja. Na kraju dobijemo gust i neraskidiv materijal – filc. Mogu se kombinirati više vrsta vune koja je izrazito fina i tanka. Na takav način rade se razni proizvodi i ukrasi poput vunenih cvjetova, ogrlica, narukvica, odjevnih predmeta; prsluka, kaputa, kapa i šešira te obuće.

Radionica se održava u sklopu projekta “Misli radi, živi zeleno” za ciljanu skupinu stanovnika otoka Paga, vlasnike OPG-ova, nezaposlene, žene i sl.

Ovčarstvo je jedna od glavnih gospodarskih grana otoka Paga. Na otoku ima preko 30000 ovaca koje se svake godine šišaju. Od svake ovce dobije se cca 1kg ošišane vune što iznosi oko 30000 kg vune koja se odlaže ili baca u prirodu te iz godine u godinu postaje i sve veći ekološki problem. Vuna se zadnjih nekoliko godina slabo otkupljuje a ovčari nemaju izbora te vunu nakon šišanja ovaca ostavljaju u prirodi pa tako ostatke ošišane vune možemo svakodnevno vidjeti u ogradama ili ispred štala. Problem je što na mjestima ispod vune ništa ne raste te se smanjuju pašnjačke površine.

Jedan od načina recikliranja vune je i tehnika filcanja koja zahtjeva kvalitetnu vunu, tanku, dugodlaku i fino češljanu. Upravo iz tog razloga smo odlučili organizirati radionicu kako bi stanovnice otoka Paga naučile osnove filcanja, upoznale se sa tehnikom i načinom izrade predmeta od vune.

Ovom radionicom nastojimo razviti kreativnost a nadamo se da ćemo ih osvijestiti o neiskorištenom potencijalu kojeg vuna ima a ujedno i ekološkom problemu kojeg predstavlja za okoliš na otoku Pagu te ih možda potaknuti na samozapošljavanje u budućnosti kroz izradu suvenira, nakita, raznih odjevnih predmeta i sl.

Velika motivacija su nam upravo žene iz udruge Prospero iz Gračaca i udruge Ruta iz Cresa koje se filcanjem bave već dugi niz godina. Cres je tu otišao daleko naprijed koji ima Muzej ovčarstva i Festival vune. Smatramo da to i otok Pag zaslužuje pogotovo jer je ovčarstvo uz turizam primarna djelatnost većine stanovnika našeg otoka. Poznat je nadaleko po paškom siru i janjetini dok je vuna nepravedno zapostavljena, izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

Na radionici filcanja sudjelovati će 15 žena koje će nakon završetka radionice steći potrebna znanja i vještine kako bi mogle izrađivati vunene predmete ili ukrase.

Ovaj projekt financira Grad Pag i Zadarska županija, UO za obrazovanje, kulturu i šport.

Za sve informacije obratite nam se na e-mail: volimvlasici@gmail.com