Gastronomija

Bogatstvo i raskoš okusa tradicionalne paške kuhinje jedan je od razloga zbog kojeg se mnogi odlučuju svoj odmor provesti u Vlašićima. Paški sir od ovčjeg mlijeka svjetski je poznata delicija, a ljubitelji i poznavatelji sira uvrštavaju ga među deset najboljih sireva svijeta.

U paškom siru možete uživati u brojnim restoranima diljem Paga, pa tako i u Vlašićima, no ljubiteljima sira preporučit ćemo još nešto. Vlašići su još uvijek ovčarski kraj, mnoga domaćinstva proizvode svoj vlastiti sir, a svatko od njih ima neku svoju tajnu nastalu kroz stoljeća proizvodnje ove ukusne namirnice. Probajte razne domaće sireve vlašićanskog kraja i pronađite svog favorita.

Naravno, nećemo zaboraviti ni pašku janjetinu, s ražnja, ispod peke ili spravljenu na neki drugi način. Tu su i razna ukusna jela od ribe i plodova mora, te paški pršut i autohtono vino žutica. Domaći pršut i vino savršeno će se sljubiti s paškim sirom i skutom, a čašom žutice vrijedi zaliti i druge delicije koje ćete naći u bogatoj gastronomskoj ponudi Vlašića.