crkva

Župna crkva Sv. Jeronima

Područje Vlašića bilo je u prapovijesti, u vrijeme dok su Liburni vladali ovim područjem, vrlo živo i aktivno. Tako između Vlašića i Smokvice još možete vidjeti ostatke liburnske gradine stare gotovo 3000 godina. U blizini su pronađeni grobovi Liburna, te razni drugi arheološki nalazi iz tog doba. Vlašići se u povijesnim dokumentima prvi put spominju u 11. stoljeću. Tada, 1070. godine, kralj Petar Krešimir IV. određuje da selo treba pripasti pod ninsku biskupiju.
Župna crkva Sv. Jeronima izgrađena je, prema nekim izvorima, 1401. godine, no gotovo sa sigurnošću možemo tvrditi da to nije točno. Crkva se, naime, spominje još 1292. godine, a postoje dobri razlozi za vjerovanje da je i od tog vremena dosta starija. Vjerojatno je 1401. godine bila temeljito pregrađena, pa se tako ta godina pojavila kao godina njene gradnje. Ova su nagađanja vezana uz jednu drugu crkvu koju stari dokumenti spominju, crkvu Sv. Ivana Krstitelja, čija je lokacija donedavno bila nepoznata. Njeni su ostaci pronađeni nedavno, sjeverno od crkve Sv. Jeronima. Iz tih ostataka očito je da se radilo o jednobrodnoj starokršćanskoj crkvi s poligonalnom apsidom, a vrlo je moguće da je s današnjom crkvom Sv. Jeronima činila dvojnu starokršćansku crkvu.
Crkva Sv. Jeronima obnovljena je krajem prošlog stoljeća. Zvonik je prislonjen uz crkvu i ukrašen dvostrukim prozorima sa svih strana. Pred crkvom je pronađena nadgrobna ploča, vrijedan kulturno-povijesni spomenik s natpisom na glagoljici. Natpis kaže da je ploču 1485. godine dao izgraditi pop Ivan Tešić «sebi i svojima».