Biking

Biciklizam je već odavno u aktivnoj ponudi turista koji posjećuju otok Pag, a mnogi zaljubljenici u vožnju biciklom dolaze i uživaju u ljepotama otočnog krajolika. Prema njihovim riječima, teško je reći koja je staza ljepša, koja je atraktivnija. No, u jednome se svi slažu – doživljaj vožnje biciklom po otoku je jedinstven.

Na otoku Pagu nalazi se 14 biciklističkih staza ukupne duljine preko 115 km. Vožnja biciklom odličan je način upoznavanja ljepota i znamenitosti našeg otoka.
Svake godine krajem lipnja, već tradicionalno, na Pagu se održava Biciklistički maraton.

Karte biciklističkih staza

Ptica- Veliko Blato (5700m)

Ako ste krenuli iz Paga stazom “Slana staza” (desno skretanje na njenom izlazu), nakon 4 km dovest će vas do skretanja na ovu stazu. Izrazito atraktivna za sve kategorije, vožnja asfaltom, uskom, slabo prometnom cestom. Vožnja duga 2,9 km dovodi vas u područje ornitološkog rezervata. Izlaz staze je na 5,5 km od zanimljivog mjesta Vlašići. Uz prekrasnu plažu nalazi se i ljekovito blato. Prije Vlašića skretanje desno vodi vas u Smokvicu i na stazu “Smokvica”.

Smokvica (7000m)

Uska, asfaltna cesta duga 1,2 km od Vlašića do Smokvica kroz ovčje pašnjake i osamljene male pješčane plaže, dovesti će vas na početak jedne od težih staza, ne zbog svoje duljine već zbog nepristupačnog terena i oštrog kamenja. Ova staza zahtijeva veliku izdržljivost kako za vas tako i za bicikle. Nakon prijeđenih 4,5 km ne preporučamo silaženje sa bicikla i šetnju kamenim okolišem zbog mogućeg susreta sa jedinim otrovnim stanovnikom otoka (zmijom poskok). Sav trud biti će nagrađen predivnim zelenim završetkom staze. Nakon 5,5 km nalaze se drvena vrata koja treba zatvoriti za sobom. Staza završava na početku staze “Prutna” a udaljenost od Povljana je samo 1 km lagane vožnje.

Prutna (7600m)

Na cijeloj stazi nema nikakvih objekata niti izvora vode, stoga se za vožnju dobro pripremite, kupite piće u Povljani ili napuniti bidone. Nakon 1 km od Povljane skretanje desno znači da ste na ovoj stazi. Skretanje lijevo vodi vas na stazu “Smokvica”. Nakon 1,5 km su velika vrata koja treba za sobom zatvoriti, tu počinje i lagani uspon makadamskom stazom. Vozite se cijelo vrijeme kamenim okolišem po samom vrhu malenog poluotoka Prutna. Cijeli okoliš je išaran ogromnim dalekovodima. Na kraju staze pruža se pogled na Paški most.

Rt Dubrovnik (4800m)

Prvi dio staze vozi se uz obalu kroz šumarak na čijem rubu je plaža. Nakon 1 km potrebno je za sobom zatvoriti vrata na ogradi. Po stazi prekrivenoj oštrim kamenjem počinje lagani uspon. Nema hladovine, niti mogućnosti okrijepe. Sa vrha staze pruža se prekrasan pogled na Košljunski zaljev sa desne strane. Bez obzira na težinu staza nije preduga. Za svaki slučaj potrebne su rezervne zračnice jer oštro kamenje i trnje mogu lako probušiti gume. Zadnji dio staze vodi pored pastirskih kućica i torova. Izlaz staze je na cesti za Povljanu koja se nalazi na 1 km, a na 400 m udaljenosti je i staza “Ptica” Veliko blato.